Češi si začali více hlídat kvalitu potravin. Nejen prostřednictvím spotřebitelských pořadů a testů v médiích, ale více se začala otáčet i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Zveřejnila, že loni provedla 45 159 kontrol, meziročně o bezmála čtyři procenta více. Nejméně průšvihů bylo u českých výrobků.

„Kontroly v roce 2016 potvrdily tradičně vysokou úroveň českých výrobců a tuzemských potravin,“ konstatoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Z hlediska země původu inspekce v loňském roce zjistila nejvyšší míru pochybení u potravin dovážených ze třetích zemí, u kterých nevyhověla požadavkům národních nebo evropských předpisů třetina hodnocených šarží. U potravin původem ze zemí EU nevyhověla čtvrtina kontrolovaných šarží, tuzemské potraviny byly mimo normy v 17 procentech zjištěných případů.
V loňském roce SZPI zjistila 4 233 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků. Nejvíce nevyhovujících šarží inspektoři odebrali v maloobchodní síti – celkem 3 763.
Inspektoři provedli také 450 kontrol přímo zaměřených na internetový prodej potravin u 213 kontrolovaných osob. Kontroly SZPI se v rostoucí míře zaměřují i na kontrolu potravin nabízených či propagovaných na sociálních sítích jako je Facebook či Twitter.
Mezi nejproblematičtější komodity patřily čokolády a cukrovinky, dehydratované výrobky, zmrzliny a mražené krémy, vína, mléčné výrobky, nealkoholické nápoje a med.
PSALI JSME:
ANALÝZA: Češi v druhé kategorii. Proč jsou potraviny v Německu kvalitnější?
ROZHOVOR: „Obchodní řetězce nás mají za zákazníky druhé a nižší kategorie,“ říká šéf Potravinářské komory Miroslav Toman
Proč Východoevropané chtějí Sprite s cukrem?